Meseria de actor nu e întotdeauna ușoară. Actorii trec prin respingeri repetate, iar produsul cu care lucrează este chiar propria persoană. Cum picarea unui casting actori poate deveni un eșec personal, e natural să cauți noi abilități care să te diferențieze de ceilalți actori și să îți asigure cât mai multe roluri interesante.
Indiferent dacă ești un actor iscusit sau te afli la început de carieră, iată 5 abilități care te ajută să apari în mai multe reclame, seriale sau producții TV:
- Abilitățile actoricești
- Capacitatea de a improviza
- Naturalețea din fața camerei
- Dicția
- Expresivitatea
Descoperă cele 5 abilități căutate de orice regizor la casting actori!
1. Abilitățile actoricești
Nicio surpriză aici: ca să fii iubit de regizori și să treci cu brio un casting actori, ai nevoie de câteva abilități actoricești de bază.
Partea bună este că îți poți dezvolta aceste skill-uri și fără să faci facultatea de actorie. Există cursuri și antrenori specializați pe dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru a trece un casting actori și pentru a primi cât mai multe roluri relevante.
Iată câteva dintre abilitățile actoricești care te pot scoate în evidență:
- abilitatea de a te transpune în pielea personajului
- dansul
- vocea
- accentele
- un corp atletic (pentru roluri ce presupun sporturi, mișcare, lupte, etc.)
- fluența în diverse limbi
- abilitatea de a transmite emoții prin limbajul corpului (să înroșești, să plângi sau să zâmbești autentic)
Reclamele durează doar câteva secunde, deci personajul principal nu are prea mult timp la dispoziție să spună o poveste și să transmită o emoție. Ba mai mult, aceste lucruri trebuiesc de multe ori făcute fără pic de dialog. În multe producții TV cuvintele lipsesc cu desăvârșire, iar actorii transmit povestea prin expresii faciale și limbajul corpului.
2. Capacitatea de a improviza
Improvizația este utilă mai ales în situațiile descrise mai sus, adică într-o audiție fără dialog. O reclamă recentă realizată pentru McDonald’s cu talent New Media Casting nu are nici măcar o replică. Cu toate astea, înțelegi perfect cine sunt personajele și ce stări vor să transmită.
Abilitatea de a improviza te echipează cu reacții faciale mai expresive, cu o atitudine deschisă și cu obișnuința de a face față oricărei situații.
Pe set nu ai ocazia să improvizezi prea mult, mai ales dacă ești la început de carieră, dar cu siguranță ai nevoie să îți stăpânești emoțiile, să fii deschis și expresiv – lucruri pe care le înveți într-un curs de improvizație.
Sfat pentru casting actori
Dacă vrei să comunici mai bine și să știi cum să reacționezi în orice situație, înscrie-te la un curs de improvizație. Un astfel de curs nu este la fel de solicitant ca unul de actorie, dar jocurile exersate acolo te vor ajuta să îți consolidezi abilități importante pentru a face față cu brio unui casting actori.
3. Naturalețea din fața camerei
Orice actor are nevoie de abilitatea de a apărea cu naturalețe în fața camerei – în special dacă vrea să fie într-o reclamă sau în altă producție care ajunge pe sticlă.
Ca majoritatea skill-urilor, și acesta se învață. Cu cât exersezi mai mult vorbitul în fața camerei, cu atât vei fi mai confortabil și mai natural.
Actoria live vs. în fața camerei
Actoria din fața camerei de filmat este diferită de cea din fața unei audiențe live, cum este publicul unei scene de teatru. Camera de filmat surprinde chiar și cel mai mic gest, iar expresiile faciale subtile ajung rapid la public.
În producțiile TV, sunt apreciate tehnicile actoricești cât mai firești, spre deosebire de scena teatrului unde primează gesturile mărețe și dramatice.
Mulți actori de teatru apar la televizor fără mari probleme, dar amintește-ți de această diferență dintre cele două medii atunci când faci tranziția de pe scenă direct în fața camerei de filmat.
Sfat pentru casting actori
Filmează-te acasă jucând câteva scene. Apoi urmărește filmările cu tine și analizează-ți postura, modul în care transmiți emoțiile, limbajul nonverbal, cadența vocii, încrederea din gesturi. Înveți multe despre ce ai de îmbunătățit prin acest exercițiu simplu, care e la îndemâna oricui.
La fel ca un pilot de avion care acumulează câteva mii de ore de zbor înainte să controleze singur aeronava, și un actor petrece ore bune în fața camerei de filmat înainte să dobândească naturalețea caracteristică actorilor consacrați.
Dă-i timpului timp și vei ajunge acolo.
4. Dicția
Cei mai buni actori sunt cunoscuți pentru dicția lor impecabilă. Vocile actorilor pot capta și cuceri iremediabil audiența, Morgan Freeman fiind probabil cel mai bun exemplu. Dacă vrei să câștigi mai multe castinguri, investește timp și energie în a-ți perfecționa dicția.
Ce este dicția?
Dicția este claritatea cu care vorbești și implică articularea și pronunția corectă a cuvintelor. Pentru actori, dicția implică și accentul, inflexiunea și intonația vorbirii, adică modul în care sună vocea unui personaj.
Câteva sfaturi utile pentru casting actori reclame
- învață să pronunți corect numele brandului din reclamă
- când vorbești, tu și telespectatorii nu auziți același lucru
- în vorbirea de zi cu zi, mulți avem tendința să „mâncăm” sfârșitul cuvintelor; observă dacă faci asta în conversații
Exerciții de dicție
Știi zicalele acelea complicate cu care ne distram în copilărie? Ei bine, acestea nu erau altceva decât exercițiile perfecte de dicție!
Iată câteva dintre ele:
- Capra calcă-n piatră, Piatra crapă-n patru; Crăpa-i-ar capul caprei, Precum a crăpat piatra-n patru
- Un vultur stă pe-un pisc c-un pix în plisc
- Ciubotarul are o ciubotărie unde ciubotărește ciubote și ciuboțele
- Șase sași în șase saci
- Este pestriţă prepeliţa pestriţă, dar mai pestriţi sunt puii prepeliţei pestriţe.
5. Expresivitatea
Între 70 și 93% din comunicare este nonverbală, dar dacă ești personajul principal dintr-o reclamă fără replici, atunci 100% din comunicarea ta este nonverbală!
Astfel de reclame sunt mai dese decât îți imaginezi. Ultima reclamă Vodafone făcută cu casting actori New Media Casting nu conține replici sau dialog.
7 Expresii faciale
Oamenii de știință au identificat 7 expresii faciale de bază:
- furie
- dispreț
- dezgust
- frică
- bucurie
- tristețe
- surpriză
Indiferent de limba pe care o vorbești sau de cultura din care vii, aceste 7 expresii faciale rămân aceleași. Treaba ta ca actor este să le transmiți într-un mod cât mai expresiv, dar fără să pară forțat.
Noi îi spunem acestei aptitudini expresivitate: adică atunci când transmiți instant o emoție prin expresiile faciale universal valabile și reușești să te conectezi cu audiența.
Tracul, inamicul expresivității
Fața ta are 57 de mușchi gata să se încordeze într-o simfonie atent coordonată pentru a exprima fiecare expresie facială. Problema este că atunci când ești copleșit de emoții, acești mușchi devin tensionați, iar fața ta are abilitatea de a transmite la fel de multe emoții precum un castravete.
Revenim la importanța exercițiului și a practicii. Acestea nu doar că te fac să devii mai expresiv, dar te și ajută să scapi de emoții pe măsură ce te familiarizezi cu camera și cu platoul de filmare.
Sfat pentru casting actori
La fel ca exercițiile de dicție, și cele pentru expresii faciale sunt utile, în special înaintea unui casting actori.
Iată câteva astfel de exerciții:
- întinderi faciale
- masaj facial
- exagerarea expresiilor faciale
- ridicarea treptată a sprâncenelor
- zâmbetul și încălzirea obrajilor
Exercițiu propus de Anthony Hopkins
Un alt exercițiu interesant este cel propus de Anthony Hopkins:
E un truc pe care l-am învățat: dacă nu clipești, hipnotizezi audiența. Și nu e vorba atât de mult că nu clipești, ci de faptul că stai nemișcat. Imobilitatea are o economie și o putere în sine.
Exercițiul l-a ajutat pe Anthony Hopkins să perfecteze privirea rece și impasibilă a lui Hannibal Lecter din Tăcerea Mieilor.
Iată ce ai de făcut: stai nemișcat și fixează cu privirea un punct fix. Clipește mai rar decât de obicei, dar nu uita să îți lubrifiezi înainte ochii cu câteva lacrimi artificiale!
Gânduri de final: Doar actorii profesioniști joacă în reclame?
Nu ai nevoie de facultatea de actorie sau de experiență în fața camerei de filmat pentru a apărea într-o reclamă televizată și să fii plătit pentru asta.
Desigur, nu vei primi rolul principal într-o reclamă fără pic de experiență – dar poți începe chiar de acum să aplici pentru roluri mici de figurant. Și acestea sunt remunerate, iar beneficiile sunt majore – în special pentru cineva care vrea să activeze în industrie.
Casting actori amatori
Poate părea surprinzător, dar se întâmplă frecvent să lansăm invitații pentru casting actori amatori. La New Media Casting nu aplică doar persoane care au o carieră în actorie, ci și profesioniști ce caută să își depășească tracul de scenă sau să își dezvolte noi abilități.
Creează-ți un profil de candidat New Media Casting și aplică la casting actori profesioniști sau amatori. Odată ce devii candidat New Media Casting, îți trimitem invitații la casting actori direct în Inbox. Un mic sfat: salvează-ne adresa de mail la favorite (team@newmediacasting.ro) și vei fi printre primele persoane care află de noile joburi pe setul de filmare. ?